Jaap Hartman – Beeldhouwer

Biografie

Jaap Hartman

Jaap Hartman (1950) kreeg zijn opleiding aan de academie van Beeldende Kunsten in Rotterdam, waar hij les kreeg van o.a. Arie Teeuwissen, beeldhouwen en Gijs Voskuyl, tekenen.
In Amsterdam studeerde hij olv professor Paul Gregoire en professor V.P.S. Esser aan de Rijksacedemie van Beeldende Kunsten.

Met name Teeuwissen en Voskuyl legden de basis voor de keuze om figuratief te gaan werken.
Later in Amsterdam is het vooral Gregoire die hem bewust maakte van de principe’s van de beeldhouwkunst.
Na Gregoire werd bij Esser het werken verder uitgebouwd en groeide hij naar meer zelfstandigheid.

Sinds 1978 woont en werkt Jaap Hartman weer in zijn geboorteplaats Woudrichem waar hij vanuit de traditie zijn werk benadert.
Met de gedachte dat beeldhouwen werken in en met ruimte is, hebben zijn figuratieve beelden een sterke arabesk, soms verstild, geabstraheerd, maar altijd vanuit de menselijke maat (natuur).

Tijdens het werken op zijn atelier schuwt hij het wxperiment niet en “bouwt” van binnenuit naar de buitenkant van het beeld, waarbij met de mogelijkheden en onmogelijkheden van het materiaal gezocht wordt naar de uiteindelijke vorm.

Jaap Hartman voerde een groot aantal opdrachten uit in binnen- en buitenland. Tevens exposeerde hij in diverse landen, waaronder Duitsland, Belgiƫ Zwitserland en Zuid-Korea.